Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΑ ΤΟ EUROGROUP ΤΗΣ ΡΙΓΑΣ


varoufakisΣτην αποκάλυψη ότι έχει ηχογραφήσει την εκρηκτική συνεδρίαση του Eurogroup της Ρίγας προέβη ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στο The New York Times Magazine.

Αποκάλυψε ότι έχει καταγράψει τα όσα ειπώθηκαν στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, το οποίο αποτέλεσε αφορμή για την «περιθωριοποίησή» του από την ηγεσία της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου σε εκείνη τη συνεδρίαση υπουργός είχε δεχθεί οργισμένες επικρίσεις από ομολόγους του, οι οποίοι φέρονται να τον αποκάλεσαν «τζογαδόρο και ερασιτέχνη».


«Λέει ότι έχει ηχογραφήσει τη συνάντηση, αλλά δεν μπορεί να τη δημοσιεύσει εξαιτίας των κανόνων εμπιστευτικότητας», σημειώνει το δημοσίευμα.


«Όλα αυτά τα δημοσιεύματα που λένε ότι με έβρισαν, ότι μου είπαν ότι ξοδεύω τον χρόνο και όλα αυτά, αφήστε με να πω ότι τα διαψεύδω ολόψυχα» τόνισε στη συνέντευξη του ο κ. Βαρουφάκης.

Το εν λόγω ρεπορτάζ αναμένεται να δημοσιευτεί την προσεχή Κυριακή με τίτλο: «Ένας υπουργός Οικονομικών κατάλληλος για μία ελληνική τραγωδία;».

Σε διευκρινιστική του δήλωση το απόγευμα της Τετάρτης, ο κ. Βαρουφάκης δεν διαψεύδει το ότι κατέγραψε τη συνεδρίαση του Eurogroup, για να πει: «Ο σεβασμός μου στην εμπιστευτικότητα των συνομιλιών μου με τους εταίρους μου, με τους ομολόγους μου, με τους θεσμούς, είναι παραδειγματικός και νομίζω ότι όλοι τον έχουν καταγράψει και τον κατανοούν». Χαρακτήρισε πάντως «πολύ ωραίο άρθρο» το κείμενο των NYT.

Δεν θα εξευτελιστώ

Στη συνέντευξη, διαβεβαιώνει ότι ξέρει «πότε πρέπει να φύγει», συμπληρώνοντας: «Δεν πρόκειται να εξευτελιστώ, ούτε να συμβιβαστώ σε θέματα αρχής και λογικής».

Και προσθέτει: «Ανάθεμα αν δεχθώ ένα ακόμη πακέτο που θα διαιωνίσει την ίδια κρίση. Δεν εξελέγην για αυτό».

Σημειώνει μάλιστα ότι θα προτιμούσε να παραιτηθεί παρά να ωθήσει τους Ελληνες σε μία βαθύτερη οικονομική κρίση.

Είμαι τρομοκρατημένος

Ο ίδιος παραδέχεται ότι «η κατάσταση της οικονομίας έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους δύο μήνες ως αποτέλεσμα της σκληρής διαπραγμάτευσή μας», για να επισημάνει ότι οι διαπραγματεύσεις παίρνουν τη μορφή επένδυσης για ένα καλύτερο μέλλον και «πάντα εμπεριέχεται βραχυπρόθεσμο κόστος σε μία επένδυση».

Ερωτηθείς κατά πόσον είναι ανήσυχος για την ελληνική οικονομία, απάντησε: «Τρομοκρατημένος. Τρομοκρατημένος και εμβρόντητος».

«Για τον κόσμο που σήμερα είναι 15, 16 ή 17 χρόνων, το να έχουν μια ευκαιρία μέχρι να γίνουν 20, αυτό είναι που μετράει. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομία είναι σήμερα σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι τους τελευταίους δύο μήνες, ως αποτέλεσμα των σκληρών διαπραγματεύσεών μας» τόνισε.

Η φωτογράφιση στο Paris Match

Η δημοσιογράφος των New York Times, Σούζι Χάνσεν, επισκέφθηκε το σπίτι του ζεύγους Βαρουφάκη- Στράτου στην Πλάκα (προτού μετακομίσουν στην πλατεία Μαβίλη)

«Δεν ήταν μεγάλο και είχε ένα μικρό μπαλκόνι στο πίσω μέρος», σημειώνει η δημοσιογράφος, σημειώνοντας ότι εκεί είχε γίνει η φωτογράφιση για το Paris Match.

Από την πλευρά του, ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε εκ νέου την σκέψη του, ότι μετανιώσει για τις επίμαχες φωτογραφίες.

«Κοιτάξτε, ξέρω ότι ακούγεται χαζό, αλλά δεν ήξερα τι ήταν το Paris Match. Δεν διαβάζω τέτοια περιοδικά», είπε.

Η γνωριμία με τη Δανάη Στράτου

Στο δημοσίευμα περιγράφεται η γνωριμία της Δανάης Στράτου με τον Γ. Βαρουφάκη και γίνεται αναφορά στην ανησυχία της συζύγου όταν ανέλαβε τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

«Το έκανε γιατί ένιωθε ότι ηθικά έπρεπε να είναι εκεί», σημειώνει η κ. Στράτου και προσθέτει: «Του δόθηκε η ευκαιρία να βοηθήσει τη χώρα του. Αισθάνεται εξαιρετικά υπεύθυνος για τα 10 εκατομμύρια Ελλήνων. Και έχει χάσει πολύ ύπνο για αυτό. Αυτό που βλέπω είναι ότι πρόκειται για κάποιον που περπατά σε ένα ναρκοπέδιο. Κάθε στιγμή που περνάει, δεν ξέρει τι θα πατήσει».

Γιατί ανέλαβα το υπουργείο

Ο κ. Βαρουφάκης εκφράζει την πεποίθηση ότι, μετά από χρόνια που μιλούσε για μία λύση στην κρίση, δεν είχε επιλογή, παρά να αναλάβει τον κρίσιμο θώκο του ΥΠΟΙΚ.

«Στη δεκαετία του ’80 ήμουν έξω φρενών για το απαρτχάιντ. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να το ξεχνάνε. Εγώ δεν μπορούσα να το ξεχάσω. Όχι επειδή είμαι ηθικά ανώτερος, απλά δεν μπορούσα να το ξεχάσω. Παρομοίως, στην περίπτωση της κρίσης του 2008, ήταν η ηλιθιότητα της: Ήταν μία κρίση που ήταν περιττή», υποστηρίζει.

Οι ρίζες

Ο κ. Βαρουφάκης εντοπίζει τις ρίζες της πολιτικής ευσυνειδησίας του στην παιδική του ηλικία και την εποχή της χούντας.

«Ήταν πολύ δύσκολο να αποφύγεις να είσαι πολιτικοποιημένος. Ήταν παντού γύρω σου. Ο πατέρας μου με μεγάλωσε ως φιλελεύθερο διαφωτισμένο άτομο, όχι αριστερός, αλλά όταν μετανάστευσε στην Ελλάδα από το Κάιρο στα τέλη της δεκαετίας του ’40, ο εμφύλιος πόλεμος ήταν ήδη σε εξέλιξη. Μία ημέρα, η αστυνομία τον χτύπησε, αλλά του δήλωσε ότι θα τον άφηνε ελεύθερο αν υπέγραφε την αποκήρυξη του κομμουνισμού. Τους είπε «Κοιτάξτε, δεν είμαι Βουδιστής, αλλά ποτέ δεν θα υπέγραφα την αποκήρυξη του Βουδισμού»».

Και προσθέτει: «Είχε διαβάσει Ρουσό στα 13 του και γνώριζε για τις ατομικές ελευθερίες. Κατέληξε σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης με κομμουνιστές και προσχώρησε στο Κομμουνιστικό Κόμμα, κάτι που έκανε σχεδόν αδύνατη την ανεύρεση δουλειάς. Τελικά βρήκε μία θέση ως χαμηλόμισθος βοηθός ιδιοκτήτη μίας εταιρείας χάλυβα και σήμερα στα 90 του είναι πρόεδρός της».

Αντιδράσεις

Δριμεία επίθεση κατά Βαρουφάκη εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ: «Ο κ. Βαρουφάκης έχει υπερβεί προ πολλού τα όρια της πολιτικής αναξιοπιστίας, επιπολαιότητας και ανευθυνότητας, τώρα πλέον λέει πράγματα που υπονομεύουν φανερά τη θέση της χώρας. Μετά τη όπερα μούφα με τον ΦΠΑ, αποκαλύπτει σήμερα ότι κατέγραψε (με κάμερα ή μαγνητόφωνο;) τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα. Προετοιμάζει ωραία τη συμμετοχή του κ. Τσίπρα στη σύνοδο κορυφής της Ρίγας. Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί του άρεσε η ιδέα των καλωδιωμένων καταδοτών. Είμαστε και εμείς – όπως ο κ. Βαρουφάκης – τρομοκρατημένοι και εμβρόντητοι. Με την κυβέρνηση».

πηγή: nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου