Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Ο Φρανσουά Ολάντ στην Κούβα (κατά το «Ο Αστερίξ στην Κορσική)

francois hollande fidel castro
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είναι ο πρώτος αρχηγός δυτικού κράτους που επισκέπτεται την Κούβα, μετά την ανακοίνωση ότι ξεπαγώνουν οι σχέσεις ανάμεσα στην Κούβα και τις ΗΠΑ.
Ο Φρανσουά Ολάντ ευχήθηκε να αρθεί το αμερικανικό εμπάργκο κατά της Κούβας που διαρκεί από το 1962.

Επίσης, ο Φρανουά Ολάντ είπε πως πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή, γιατί «οι Κουβανοί δεν θέλουν να γίνει και πάλι η χώρα τους το πριγκιπάτο διασκέδασης των ΗΠΑ».

«Μπουρδέλο των ΗΠΑ» εννοούσε, αλλά λέγονται αυτά τα πράγματα;

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στον γαλλικό τύπο, ο Φρανσουά Ολάντ θέτει μια σειρά από ερωτήματα για τον τρόπο που διαχειρίζεται η πολιτική ηγεσία της Κούβας τα ανθρώπινα δικαιώματα στο νησί.

Θέλω κι εγώ με τη σειρά μου να θέσω μια σειρά από ερωτήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γαλλία.

Για παράδειγμα, δεν καταλαβαίνω πως μπορεί ο Ολάντ να αμφισβητεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κούβα, όταν στην Γαλλία υπάρχουν τα εκατομμύρια νέων στα προάστια του Παρισιού και των άλλων μεγάλων πόλεων, οι οποίοι δεν θα έχουν ούτε μια ευκαιρία στη ζωή τους.

Αυτοί οι νέοι είναι καταδικασμένοι να παρακολουθούν σε όλη τους τη ζωή το πάρτι που γίνεται δίπλα τους, ξέροντας πως ούτε μια φορά δεν θα είναι οι ίδιοι καλεσμένοι στο πάρτι αυτό.

Ενώ αστοί και μεγαλοαστοί θα μοιράζονται την πίτα και τις πολυτέλειες, αυτοί οι νέοι θα είναι πάντα θεατές. Οι θεατές της ζωής.

Για αυτούς θα υπάρχει μόνο η «επιλογή¨της φτώχειας, της ανεργίας του περιθωρίου και της πορνείας, ενώ, στον πολύ «ελεύθερο» χρόνο τους, οι μόνες επαφές που θα έχουν με την άλλη πλευρά θα είναι με τους αστυνομικούς -δηλαδή με κάποιους σαν κι αυτούς που είχαν την «τύχη» να φορέσουν στολή και να έχουν ένα μισθό-, όταν θα πραγματοποιούν τις ενστικτώδεις και άτσαλες εξεγέρσεις τους, οι οποίες θα ξεθυμαίνουν, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Ο τάχα μου σοσιαλιστής Ολάντ γίνεται πλασιέ, πηγαίνει στην Κούβα για να προετοιμάσει τις επενδύσεις των Γάλλων ολιγαρχών και θυμάται πως κάποτε -όταν ήταν νέος- θαύμαζε την Κούβα που αντιστεκόταν στις πιέσεις των ΗΠΑ και δεν έγινε μπανανία, όπως είχε συμβεί με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής που άλλαζαν τις χούντες σαν τα πουκάμισα.

Αν ο Φρανσουά Ολάντ νοιάζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, να φροντίσει να τα αποκτήσουν όλοι οι νέοι της Γαλλίας.

Επίσης, αν νοιάζεται για τον σοσιαλισμό, δεν χρειάζεται να τρέχει στην Κούβα.

Η Ελλάδα είναι πολύ πιο κοντά αλλά ο Ολάντ της έχει γυρίσει την πλάτη.

pitsirikos 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου