Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ

«Θα αρνηθώ να βάλω την υπογραφή μου σε ένα πακέτο που από πλευράς μακροδυναμικής δεν είναι συνεπές. Αν το κάνω θα είμαι άλλος ένας υπουργός που θα υπογράψει ένα πρόγραμμα που μαθηματικά δεν βγαίνει» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις.

«Συμφωνούμε ότι η αν η Ελλάδα δεν μεταρρυθμιστεί θα βουλιάξει. Αφού συμφωνούμε σε αυτά γιατί δεν καταλήγουμε σε μια συμφωνία για να πάψει η ασφυξία της αγοράς; Η απάντηση είναι ότι μετά από πέντε χρόνια ενός προγράμματος που έχει αποτύχει αυτό που προέχει δεν είναι η επόμενη δόση» υπογράμμισε.


Επανέλαβε πως τα μέτρα που θα προκύψουν από τη διαπραγμάτευση πρέπει να αναστρέφουν την ύφεση και όχι να την βαθαίνουν.


Για τις ιδιωτικοποιήσεις ανέφερε πως θα κυριαρχήσει ο ρεαλισμός, στους στόχους.

Τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και όχι ξεπουλήματος σε ελάχιστες τιμές. Μίλησε για ένα λελογισμένο μείγμα ιδιωτικοποιήσεων με διατήρηση μεριδίων από το κράτος που θα χρησιμοποιηθούν ως περιουσιακά στοιχεία που θα υπαχθούν σε μια νέα αναπτυξιακή τράπεζα και θα χρησιμοποιηθούν ως εχέγγυα για επενδύσεις (με ενεργό ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων).

Ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός άμεσων ξένων επενδύσεων που περιμένουν και μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία της χώρας μας με τους εταίρους θα πραγματοποιηθούν.

Σημείωσε επίσης πως απαιτείται εξορθολογισμός του συστήματος του ΦΠΑ, επισημαίνοντας κατηγορηματικά ότι καμία αλλαγή δεν πρόκειται να γίνει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να απεγκλωβιστεί από τα κόκκινα δάνεια ώστε να συμβάλει στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών που αποτελεί και μέρος της διαπραγμάτευσης.

Για το ελληνικό χρέος τόνισε ότι πρέπει να ξανασχεδιαστεί. Δεν είναι βιώσιμο.

Ερωτηθείς σχετικά με τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί προς τους εταίρους μας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων επισήμανε ότι είναι πάρα πολλές και αφορούν μεταξύ άλλων μια ανεξάρτητη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προτάσεις για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, για τα κόκκινα δάνεια κλπ.

πηγή: nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου