Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Ο μανδύας του ρατσισμού

Ο ρατσισμός είναι η αντίληψη που θεωρεί πως οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίσοι αλλά διαχωρίζονται σε ανώτερους και κατώτερους διακρινόμενοι από κάποια χαρακτηριστικά (χρώμα δέρματος, καταγωγή, σωματότυπος, σεξουαλική ταυτότητα).

Ο μανδύας του ρατσισμού απλώνεται ύπουλα πάνω από τις κοινωνίες σε μικρούς και μεγάλους δημιουργεί νοητούς άξονες και γεμίζει πληγές τις σάρκες και τις ψυχές των ανθρώπων.

Το απαξιωτικό βλέμμα στον μετανάστη που πλένει αυτοκίνητα στα φανάρια, το γέλιο στο πέρασμα κάποιου υπέρβαρου, το αστείο με την προφορά κάποιου από την επαρχία, η απομάκρυνση από το μετανάστη στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η προτροπή στα παιδιά μας να μην κάνουν παρέα με αλλοδαπούς, οι λέξεις «χοντρός», «Αλβανός», «κοντός», «γυαλάκιας», «βλάχος» δεν είναι ένοχες από μόνες τους εμείς τους προσθέτουμε ενοχή με τον τόνο που τις προφέρουμε.


Ξεχνάμε πως όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι, στο όνομα της αγάπης για την πατρίδα μας μισούμε τους παράνομους μετανάστες και δεν τα βάζουμε με εκείνους που επιτρέπουν ακόμα και σήμερα το 2015 να γίνεται δουλεμπόριο.
Δακρύζουμε όταν ακούμε την ιστορία κάποιου μετανάστη μα ακριβώς το επόμενο λεπτό δεν διστάζουμε να εναντιωθούμε στον πλανόδιο πωλητή στο Σύνταγμα.

Κανείς από όλους αυτούς δεν ήθελε να αφήσει τη χώρα του και να έρθει εδώ, περπατώντας για μέρες και νύχτες ή ακόμα χειρότερα ταξιδεύοντας με σάπια καράβια μαζί με άλλους 100 για νύχτες και μέρες. Κανένας δεν ήρθε εδώ για να κλέψει να ληστέψει να βιάσει. Ήρθαν εδώ γιατί κάποιοι εμπορεύτηκαν τις ελπίδες τους, τους πούλησαν εισιτήρια για έναν παράδεισο και βρέθηκαν εγκλωβισμένοι σε μια κόλαση που τους καίει κάθε μέρα.

Ο «χοντρός» που μόλις πέρασε και γέλασες με την παρέα σου υποφέρει με την αδυναμία του στο φαγητό και γνωρίζει καλά και ο ίδιος πως οι διαστάσεις του δεν είναι κολακευτικές. Δεν χρειάζεται να γελάσεις. Δεν χρειάζεται να του αναφέρεις πως τον θεωρείς «χοντρό».

Δεν είναι δουλειά μας να κρεμάμε ταμπέλες στους ανθρώπους που περνάνε γύρω μας. Δεν είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε παρέα μαζί τους, είμαστε όμως υποχρεωμένοι να δείχνουμε σεβασμό σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη ανεξαρτήτως χαρακτηριστικών και επιλογών γιατί όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι.

Δεν αγαπάς λιγότερο την πατρίδα σου αν δείχνεις σεβασμό σε όλους τους ανθρώπους. Τράβα από πάνω σου το μανδύα του ρατσισμού.

Νίνα Γραμματικάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου