Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Οι άνθρωποι πάνω από τις τράπεζες

Federica%20Seneghini

Τα εγκαίνια των νέων γραφείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη αποτέλεσαν την αφορμή για το ξέσπασμα των λαών της Ευρώπης απέναντι στη σκληρή λιτότητα που επιβάλλει το τραπεζικό σύστημα στη γηραιά ήπειρο.

Διαδηλωτές από κάθε γωνιά της Γερμανίας αλλά και από πολλές ευρωπαϊκές χώρες κατέκλυσαν το κέντρο της γερμανικής πόλης-συμβόλου του γερμανικού τραπεζικού συστήματος φωνάζοντας πως ως εδώ ήταν, ο καπιταλισμός δεν αντέχεται άλλο.

Η απάντηση της γερμανικής αστυνομίας στο σύνθημα ''οι άνθρωποι πάνω από τις τράπεζες'' ήταν άμεση και σκληρή, ενδεικτική του χάσματος που υπάρχει ανάμεσα στις κυβερνήσεις και τους λαούς. Χημικά και καπνογόνα έπεσαν αδιακρίτως στους διαδηλωτές με στόχο τη διάλυση τους, κάτι που μέχρι τώρα μοιάζει αδύνατο να επιτευχθεί.


Αυτή την ώρα το κέντρο της Φρανκφούρτης θυμίζει βομβαρδισμένη πόλη καθώς αυτοκίνητα της αστυνομίας καίγονται, ενώ πυκνός καπνός καλύπτει τον ουρανό της γερμανικής πόλης.

Οι διαδηλώσεις αποτελούν μια ευθεία επίθεση των λαών της Ευρώπης στη σκληρή και απάνθρωπη λιτότητα που έχει επιβάλλει σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση ο σκληρός πυρήνας των νεοφιλελεύθερων, οι οποίοι με τον κ. Σόιμπλε και την κ. Μέρκελ μπροστάρηδες προσπαθούν να ανατρέψουν κάθε εργασιακό κεκτημένο των λαών.

Bob%20Howkins

Για σήμερα το απόγευμα είναι προγραμματισμένη νέα μεγάλη διαδήλωση μπροστά στα νεότευκτα γραφεία της Ε.Κ.Τ., κόστους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, στην οποία αναμένονται να συμμετάσχουν, σύμφωνα με το κίνημα ''blockupy'' που οργανώνει τις κινητοποιήσεις περισσότεροι από 7.000 Γερμανοί ενώ αναμένονται στη γερμανική πόλη και περίπου 3.000 ακόμα διαδηλωτές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

-Ο βασικός λόγος της κινητοποίησης είναι ότι η Ε.Κ.Τ. είναι μέρος της τρόικας, και η τρόικα είναι υπεύθυνη για τις πολιτικές λιτότητας που έσπρωξαν τόσους πολλούς στη φτώχεια, δηλώνει ο Ούλριχ Βίλκεν, μέλος του κινήματος ''blockupy''..

-Δίχως την παραμικρή νομιμοποίηση καθώς δεν είναι εκλεγμένοι δημοκρατικά, πιέζουν συνεχώς τις κυβερνήσεις για να λαμβάνουν όλο και σκληρότερα μέτρα κατά των λαών, συνέχισε αναφερόμενος στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Κ.Τ., για να καταλήξει λέγοντας πως βλέπουμε αυτή την αντιμετώπιση στον τρόπο με τον οποίο έκαναν πολύ πιο σκληρούς τους όρους προκειμένου η Ελλάδα να αντλεί χρηματοδότηση μετά τις πρόσφατες ελληνικές εκλογές, οδηγούμενη έτσι στην οικονομική ασφυξία και στην υποταγή της.
Τελικά αυτό είναι που τρέμουν οι ισχυροί των Βρυξελλών. Την μετάδοση του ''ιού της Αριστεράς'' στην υπόλοιπη Ευρώπη και την αφύπνιση των λαών της γηραιάς ηπείρου καθώς μπορούν τώρα να δουν πως υπάρχει και άλλος δρόμος εξόδου από την κρίση, δρόμος που δεν συμφέρει με τίποτα τις τράπεζες και τις αγορές.
Το ελληνικό στοίχημα πρέπει οπωσδήποτε να κερδηθεί καθώς από αυτό τελικά κρίνεται ολόκληρο το μέλλον των λαών της Ευρώπης.
Κάθε πισωγύρισμα θα είναι μια νίκη των τραπεζών με ταυτόχρονη ήττα των λαών. Όλοι εμείς θα πρέπει να ''βάλουμε πλάτη'' αποτρέποντας τη νέα ελληνική κυβέρνηση από οποιοδήποτε πισωγύρισμα ή επώδυνο συμβιβασμό.
Παράλληλα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στους εδώ λάτρεις της καπιταλιστικής αγριότητας πως ο ελληνικός λαός αποφάσισε να σταθεί εμπόδιο στα σχέδια των τραπεζών και πως δεν υπάρχει πια κανένα περιθώριο για άλλη λιτότητα.
Οι λαοί της Ευρώπης αρχίζουν να βλέπουν τα αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού και κάθε μικρή νίκη των κινημάτων και των λαών θα είναι και ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός.

Στέφανος Μαντζαρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου