Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Όχι του κόσμου τούτου

Υπάρχουν κάτι άνθρωποι που διαφέρουν· άνθρωποι με μιαν ευγένεια ψυχής και μια μπέσα σπάνια όχι μόνο για την εποχή μας αλλά για όλες τις εποχές που πέρασε και θα περάσει αυτός ο κόσμος. Με μιαν ειλικρίνεια στον λόγο και τη σκέψη τους που τους καθιστά ξένους ανάμεσα στους υπόλοιπους ανθρώπους. Είναι εκείνοι που προστρέχετε σαν τα πράγματα σας φαίνονται μπερδεμένα και θέλετε να επωφεληθείτε της καθαρής και μαθηματικά σωστής σκέψης τους - πως ένα κι ένα κάνουν δύο κι όχι έντεκα.

Κάποιοι θα τους πείτε ρομαντικούς, κάποιοι άλλοι ίσως κορόιδα, ένας καινούριος φίλος τους χαρακτήρισε "όχι του κόσμου τούτου". Δεν θα μπορέσουν ποτέ να σας πούνε ψέματα, καθώς θα γραφτεί σε όλο τους το πρόσωπο η αλήθεια.
Θα σας κοιτάξουν στα μάτια και θα σας μιλήσουν τη σκέψη τους έστω και με τρεμάμενη φωνή, διότι ξέρουν πως τα σταράτα λόγια έχουν "δύσπεπτο" ήχο.

Θα σας ζητήσουν συγνώμη όταν αφηρημένοι πέσουν απάνω σας και κυρίως, δεν θα φοβηθούν να σας χαμογελάσουν και να συμπεριφερθούν σαν να κάνατε παρέα χρόνια κι ας μην μετρά η γνωριμία σας περισσότερα από πέντε λεπτά - άνεση που απορρέει από την αγάπη και τον σεβασμό τους για τη ζωή, την στιγμή και τον άνθρωπο.
Είναι αυτοί οι "ανεπίδεκτοι μαθήσεως" που έχουν γδάρει τα γόνατα τους αναρίθμητες φορές γλιστρώντας πάνω στις λάσπες που έριξαν μπροστά τους βρώμικες ψυχές αλλά παρ' όλα αυτά ξαναβγαίνουν στις ρούγες μόλις επουλωθεί κάπως το δέρμα για να χαρίσουν και πάλι χαμόγελα.

Φίλοι τους καλοί και πιο περπατημένοι στα δύσκολα θα τους συμβουλέψουν από αγάπη να αλλάξουν, να τραχύνουν, να μην θεωρούν πως όλοι σκέπτονται όπως αυτοί αλλά μάταια.

Δεν θα αλλάξουν, δεν θα τραχύνουν και δεν θα σταματήσουν να σκέπτονται πως, ναι, μπορούν να "παρασύρουν" κι άλλους να σκέπτονται όπως αυτοί· η αγάπη άλλωστε σμιλεύει έναν καλύτερο κόσμο όπως η θάλασσα τον βράχο με τον καιρό και με την επιστροφή των κυμάτων.

Δεν είναι από αφέλεια αυτή η επιμονή τους, μην γελιέστε, είναι από συνειδητή επιλογή· ξέρουν ακριβώς πως δρουν οι περισσότεροι άνθρωποι, το έχουν σημαδεμένο στα γόνατα τους αλλά επιλέγουν να μην αλλάξουν.
Δεν θέλουν να πολιτογραφηθούν στους καταλόγους του κόσμου ετούτου. Επέλεξαν να είναι οι αιώνιοι ξενομερίτες, οι δακτυλοδεικτούμενοι, οι ενίοτε παινεμένοι και ενίοτε παιδεμένοι όλων των εποχών.

Εάν είστε φίλοι τους μην ξοδεύετε τα λόγια σας σε συμβουλές από αγάπη και τσιτάτα του τύπου "πότε θα μάθεις;"· δεν πήγαν ποτέ στο δικό σας σχολείο.
Εάν δεν είστε φίλοι τους και δεν αντέχετε να γίνετε, διότι η αλήθεια θέλει ανοιχτά μυαλά και σαπουνισμένα χέρια, μην προσπαθήσετε να τους "ξοδέψετε"· το ψυχικό τους απόθεμα κι αν φαίνεται κάποια στιγμή να τελειώνει, είναι στην πραγματικότητα ανεξάντλητο και βαρύ για τις δικές σας στενές πλάτες.

Τα κλεμμένα φτερά κι αν τα φορέσεις δεν θα μάθεις να πετάς, πρέπει από τη φύση σου να τα΄χεις καμωμένα. 


Μυρσίνη Σαρρή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου