Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Ο Τσίπρας κερδίζει... την επιστροφή της πολιτικής


Του Γιάννη Παναγιωτόπουλου

Το προηγούμενο διήμερο των διαπραγματεύσεων σε ανώτατο επίπεδο έκλεισε με θετικό πρόσημο για την ελληνική πλευρά προς την κατεύθυνση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης, έστω και προσωρινής. Βασικός άξονας της στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης είναι η επαναφορά των πολιτικών επιχειρημάτων στην πρώτη θέση της κλίμακας έναντι των οικονομικών. "Έχουμε δίκιο και γι'αυτό θα πετύχουμε" έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας προεκλογικά, εννοώντας πως η αποτυχία των μνημονίων κι η εξαθλίωση του ελληνικού λαού δεν μπορεί παρά να βαραίνουν περισσότερο έναντι του υπέρογκου χρέους και των όποιων δεσμεύσεων.


«Η μετάβαση από μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι το ουσιαστικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων. Προσερχόμαστε στις διαβουλεύσεις με καθαρές θέσεις δεν εκβιάζουμε και δεν εκβιαζόμαστε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής και συμπλήρωσε: «Τις τελευταίες ώρες διακινήθηκαν σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας, αν η Ελλάδα δεν υπέγραφε την παράταση του μνημονίου και τίποτε από όλα αυτά δεν έγινε». Με άλλα λόγια, το ένστικτο αυτοσυντήρησης της ευρωπαϊκής ιδέας δείχνει να κυριαρχεί. Διότι όσο και να δυσκολεύονται Μέρκελ, Σόιμπλε αλλά και Ραχόι, Κοέλιο να συμβιβαστούν με την ήττα της πολιτικής τους, πολύ δύσκολα θα διακινδυνεύσουν την αποσταθεροποίηση της Ελλάδας την ώρα που σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Γνωρίζουν ακόμη πως η κυβέρνηση Τσίπρα έχει τη στήριξη όχι μόνο της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού αλλά και μεγάλου μέρους της ευρωπαϊκής γνώμης που σε περίπτωση "ατυχήματος" θα ξεσηκωθεί, με διαθέσεις ενδεχομένως πολύ πιο ριζοσπαστικές και σίγουρα πιο ανεξέλεγκτες από τη συγκροτημένη κυβέρνηση ευρωπαϊκού προσανατολισμού ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ.

Ο Αλέξης Τσίπρας τα ξέρει όλα αυτά και τα βάζει πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Στην οικονομική τους εκδοχή το ίδιο κάνει ο Γιάννης Βαρουφάκης πηγαίνοντας στο Eurogroup χωρίς χαρτί και μολύβι. Η επιστροφή της πολιτικής είναι νίκη της νέας ελληνικής κυβέρνησης αλλά ταυτόχρονα συνιστά αλλαγή των όρων που παίζεται το παιχνίδι. Το γήπεδο τείνει να γίνει φιλικότερο για τους λαούς και λιγότερο φιλικό για τους ανεξέλεγκτους κερδοσκόπους και τους οίκους αξιολόγησης. Ναι, προφανώς είναι νωρίς για να μιλήσουμε για οριστική στροφή του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις στην Ευρώπη και σίγουρα η συνέχεια θα είναι δύσκολη. Ωστόσο, ακόμα κι αν κρατάμε μικρό καλάθι, πρέπει να πάμε για κεράσια...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου