Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Δημιουργούν "κλίμα" για νέα μέτρα: Aνακάλυψαν «βόμβα» 10 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία

«Βόμβα» 10 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές απειλεί να τινάξει στον αέρα τα θεμέλια του πολύπαθου ασφαλιστικού συστήματος.


Τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει μετά από καιρό το υπουργείο Εργασίας μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών κι έρχονται στο φως της δημοσιότητας από το «Έθνος της Κυριακής» ρίχνουν πρώτη φορά φως με ακρίβεια σεντ στο μέγεθος του προβλήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.


Η μεγάλη πλειοψηφία των χρεών που υποδαυλίζουν την κοινωνική ασφάλιση και την ευστάθεια εν γένει του Ασφαλιστικού στην Ελλάδα όπως αποκαλύπτεται από το ρεπορτάζ έχει δημιουργηθεί από κακοπληρωτές που ξεκίνησαν να «ξεχνούν» να πληρώσουν από την εποχή προ κρίσης, γεγονός που είχε θίξει επανειλημμένα και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, τονίζοντας ότι «σήμερα διαχειριζόμαστε τις επιπτώσεις της ασυνέπειας και το τίμημα της ανευθυνότητας που αναπτύχθηκε την περίοδο της ευημερίας».

Πρόκειται για το 83% των ληξιπρόθεσμων οφειλών από απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές που έχουν διαβιβαστεί από ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών κι αφορούν εργοδότες κι ασφαλισμένους (ελεύθερους επαγγελματίες) που είχαν ήδη ξεκινήσει να δημιουργούν χρέη μέχρι το 2009.

Αυτοί χρωστούν σήμερα τα 9 δισ. ευρώ από το τεράστιο ποσό των 10 και πλέον δισ. που βαρύνει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης κι έχει περάσει στο ΚΕΑΟ τους πρώτους μήνες της λειτουργίας του. Αντίθετα οι υπόλοιποι, που ήταν συνεπείς μέχρι το 2009, ευθύνονται για το 17% του χρέους.

Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία, μέχρι τις 31 Ιουλίου στο ΚΕΑΟ είχαν ενταχθεί χρέη 213.234 εργοδοτών/ασφαλισμένων, ύψους 10,472 δισ. ευρώ από τέσσερα Ταμεία: ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ.

Μεγάλος ασθενής είναι το ΙΚΑ με 7,87 δισ. «φέσια» από χρωστούμενες εισφορές, αν και ο ΟΑΕΕ διεκδικεί την πρωτιά σε πλήθος οφειλετών (99.140 έναντι 87.647 του ΙΚΑ) που συνολικά όμως χρωστούν λιγότερα (2,34 δισ.).

Το 83% των χρεών έχει δημιουργηθεί από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν χρέη για πρώτη φορά από το 2009 και παλαιότερα. Αυτοί χρωστούν σήμερα (σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι 4 Αυγούστου) 9 δισ. ενώ μέχρι και το 2009 χρωστούσαν ήδη 6,4 δισ.

Αντίστοιχα οι οφειλέτες που δημιούργησαν χρέη προς τα Ταμεία για πρώτη φορά από το 2009 και μετά χρωστούν σήμερα 1,86 δισ., δηλαδή το17% των συνολικών χρεών.

πηγη: http://ksipnistere.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου